ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΓΙΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ)
Η συνταγή αυτή έχει διαβαστεί 121167 φορές.


Τι θα χρειαστούμε:

Μπύρα (lager)
Αλεύρι (κατά προτίμηση άσπρο)
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
Μπαχαρικά

 

Πως το κάνουμε:

Το απλό κουρκούτι (νερό κι αλεύρι) είναι σαν ψαρόκολλα.
Σήμερα θα σας δώσουμε την επαγγελματική συνταγή του κουρκουτιού, όπως αυτή διδάσκεται στις σχολές και όπως εφαρμόζεται στα καλά εστιατόρια που τολμούν να πουλήσουν μπακαλιάρο (λες και δεν είναι από τα νοστιμότερα ψάρια).

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε 300 γραμμάρια αλεύρι, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
Αν θέλετε ρίχνετε και άλλα μπαχαρικά μέσα. Προτείνουμε το πράσινο πιπέρι.

Τα κάνουμε σαν ένα ηφαίστειο και στο κέντρο ρίχνουμε τη μπύρα (330 κ. ε.).

Ανακατεύουμε. Μην ξεχνάμε ότι δεν κάνουμε ζύμη αλλά κουρκούτι. Πρέπει να είναι κάπως ρευστό αλλά ταυτόχρονα κολλώδες. Ρυθμίζουμε ανάλογα την ποσότητα του αλευριού (αν είναι πολύ ρευστό) ή της μπύρας (αν έσφιξε πολυ).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην κάνετε τον έξυπνο και αφαιρέσετε το αλάτι και τη ζάχαρη. Αποτελούν χημικά συστατικά αναγκαία για το κουρκούτι. Το αλάτι σφίγκει το τελικό αποτέλεσμα και η ζάχαρη δίνει το χρυσό χρώμα στην κρούστα.

Στα σχόλια βλέπουμε ότι προτείνετε να προστεθεί στη συνταγή και ένα σφηνάκι τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο). Τέλεια ιδέα. Στις ζύμες μας πάντα βάζουμε και ένα σφηνάκι τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο. Σε αυτή, επειδή έχει την μπύρα δεν βάζουμε. Το δοκιμάσαμε, όμως, και έγινε πολύ καλό.

Αν χρησιμοποιήσετε ούζο ή τσίπουρο με γλυκάνισο θα έχει περισσότερο την αίσθηση του "ψαρομεζέ".
Ο φίλος Βασίλης προτείνει με αυτό που θα περισσέψει να βουτήξουμε φέτες ψωμί και να τις τηγανίσουμε. Δοκιμάστε το με μπόλικη ρήγανη και τριμμένη κεφαλογραβιέρα.
Και μια και λέμε κεφαλογραβιέρα. Κόψτε την σε ράβδους, βουτήξτε την στο κουρκούτι και τηγανίστε την κι αυτή... Σαν να ξεφύγαμε λίγο, ε;

 


18 .
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΧΟΡΤΑ

Ένας μπακαλιάρος διαφορετικός...χωρίς τη σκορδαλιά αλλά με περίσσια νοστιμιά

65 .
ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΠΑΣΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ

Χρυσαφένια μπαλάκια για πάρτυ, παιδάκια, μεζεδάκια και για ουζάκια

247 .
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΠΛΑΚΙ

Παραδοσιακή σπιτική νοστιμιά

253 .
ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ

Η σούπα του πειρατή

 

Σου άρεσε αυτή η συνταγή; Κάνε Like! Τι σου ζητάνε;



Αυτή τη συνταγή την έχουν διαβάσει 121167 φορές.


ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ


ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ


ΜΙΛΚΣΕΙΚ ΦΡΑΟΥΛΑΣ


CLUB SANDWICH ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ


ΛΙΓΚΟΥΙΝΙ ΜΕ ΠΕΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ


ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ


ΚΑΣΕΡΟΠΙΤΑ


ΘΑΛΑΣΣΙΝΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ